niedziela, 29 czerwca 2014

Ciasto budyniowo - owocowe

Dziś leśne jagody wylądowały na moim budyniowym placuszku. To ciasto zawszę się udaje, receptura jeszcze nigdy mnie nie zawiodła.

 


5 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki 
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 budynie owocowe lub inne +2 łyżki mąki pszennej
owoce np. jagody



Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę mąkę. Następnie budyń wylać na tackę wielkości blachy i odstawić do lodówki do wystudzenia.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, odłożyć mikser i delikatnie mieszając dodawać mąkę, proszek i olej.

Ciasto wylać na średnią blachę, na to wyłożyć budyń, najlepiej w ten sposób, że zimny budyń z tacki kroimy na kwadraty i nakładamy na ciasto. Na budyń wykładamy owoce. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 minut. Dla kontrastu po upieczeniu lub przed, na ciasto można włożyć kilka owoców innego koloru, ja miałam porzeczki.

1 komentarz :