sobota, 8 lutego 2014

Pasta Jaśkowa

Pasta Jaśkowa w połączeniu ze Smakowitą Pajdą nabiera aksamitnej konsystencji i ziołowego smaku. Do tej pory zawsze robiłam ją z oliwą z oliwek, od  dziś zmieniam recepturę na tę smaczniejszą.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że potrafi nadać potrawie ciekawy smak i aksamitną konsystencje.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.






Składniki:
2 szklanki fasoli Jaś
1 opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami
1 duża cebula
majeranek, sól, pieprz

Wykonanie:
Fasolę moczymy w wodzie (najlepiej przez noc). Następnego dnia gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cierpliwym zalecam obranie fasoli z łupinek. Gdy jest jeszcze ciepła wykonuję się to sprawnie i szybko, gdy ostygnie obieranie jest zbyt trudne. Pozbycie się łusek sprawi, że pasta będzie bardziej delikatna.

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu z 1 łyżką Smakowitej Pajdy przez ok 30 minut, aż zrobi się złota i słodka.
Gotową fasolę miksujemy na gładką masę razem ze Smakowitą Pajdą, na końcu dodajemy cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.









Pasta Jaśkowa doskonale komponuje się z dodatkami takimi jak np. avocado.









2 komentarze :