Tak się już utarło, że jak ciastka, to na słodko. Jako że bardzo lubię sos musztardowo - miodowo postanowiła dokonać kulinarnego eksperymentu i połączyć zmodyfikowany przepis na ciasteczka marokańskie z tymże sosem. Efektem są oryginalne ciasteczka, w sam raz jako przekąska do piwa i nie tylko Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że nadaje ciastu kruchości i delikatnego ziołowego smaku.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Ciasto:
1 jajko
125ml mleka
3 łyżki Smakowitej Pajdy
1 starty ząbek czosnku
320g mąki pszennej
1 kostka bulionowa na rosół rozkruszona
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki przyprawy do gyrosa
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka Smakowitej Pajdy
Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było jej wałkować.
Wszystkie składniki mieszamy, zagniatając elastyczne ciasto, jeżeli byłoby zbyt luźne możemy dodać więcej mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby można było jej wałkować.
Ciasto odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Składniki na sos łączymy razem.
Gotowe ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm grubości i wycinamy kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm
Kwadraty smarujemy sosem z jednej strony a brzegi zawijamy do środka.
Ciastka pieczemy w 170 C przez ok. 20 minut do zrumienienia. Gotowe ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm grubości i wycinamy kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm
Kwadraty smarujemy sosem z jednej strony a brzegi zawijamy do środka.
ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń