sobota, 8 lutego 2014

Kapusta z piekarnika

Zapewne przyznacie, że znana jest Wam kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...?  Ja jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo. Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze kapusta staję się "tłustawa".
Smakowita pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale przyprawia potrawy.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
 

 

Składniki
Kapusta surowa - 1 mała główka
Smakowita pajda o smaku ziół - 1 opakowanie
bułka tarta
sól, pieprz, kminek

Kapustę kroimy na plastry o grubości około 2 cm. rozkładamy je na blasze. Na każdym plastrze układamy kawałki Smakowitej Pajdy, ok. 1 łyżki na jeden kawałek. Jeżeli lubimy dobrze doprawione potrawy to możemy posolić, popieprzyć i dodać kminek. Na samym końcu kapustę posypujemy bułką tartą
Na blachę wylewamy trochę wody tak aby kapustki były zanurzone na ok 0,5 cm, sprawi to, że nie wyschną nam za bardzo przy pieczeniu.
Pieczemy w 170 s. do uzyskania miękkości kapusty, a czas ten jest bardzo różny ze względu na jakość kapusty (porę roku).
Pieczona kapusta to doskonały dodatek obiadowy.
 
 

1 komentarz :