sobota, 8 lutego 2014

Domowe tortille ze smalczykiem

Do niedawna nie sądziłam, że tortille można zrobić w domu ze składników ogólnie dostępnych. Ze względu na dość wysoką cenne sklepowych tortill, jest to dobra informacja. Moje spolszczone tortille są z  chrupiące i pyszne, ponieważ są z dodatkiem  smalczyku roślinnego.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoja smaczną wszechstronnością zastosowania - może zastępować tłuszcz w wielu potrawach, gdzie do tej pory używana była oliwa, margaryna lub tradycyjny smalec.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.






składniki na ok 8- 9 sztuk:
1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki kukurydzianej
3 łyżki smalczyku roślinnego
2/3 szklanki gorącej wody
płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
smalczyk do posmarowania tortilli  3/4 opakowania
ogórki kiszone 3-4 sztuki
szynka lub boczek ok 8-9 plastrów
kapusta pekińska (najlepiej jej biały twardy głąb)
pomidor - 2 sztuki
opcjonalnie sos czosnkowy

W gorącej wodzie rozpuścić smalczyk, sól i stopniowo dodawać do mąki, mieszając i zagniatając ciasto ręką. Dokładnie wyrobić ciasto na gładko i uformować kulę. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
 
Następnie ciasto posypać mąką,  podzielić na 8-9 równych części, uformować kulki w dłoniach. Każdą z kulek rozwałkować wałkiem na bardzo cienkie ciasto o grubości ok. 1 mm. Placki smażymy na sucho bez dodatku tłuszczu, na dużej patelni (ok 30-32 cm średnicy), z każdej strony po ok. 1 minucie, tak aby na tortilli pojawiły się brązowe pęcherzyki. Po usmażeniu tortille smarujemy cienko smalczykiem roślinnym, który wcześniej możemy trochę podgrzać np. w kuchence mikrofalowej aby łatwiej było rozsmarować,  następnie składamy na pół i zwijamy w rulon (tak jak na zdjęciu). Czynność tę musimy wykonać kiedy tortilla jest jeszcze ciepła, ponieważ potem mogłaby się połamać.
W gotowe, uformowane tortille wkładamy ulubiony farsz. Mnie do smalczyku roślinnego najbardziej pasował ogórek kiszony, pomidor, szynka i głąb kapusty pekińskiej (pokroiłam go w paski i delikatnie przyprawiłam). Tortille można polać ulubionym sosem.
 












1 komentarz :