czwartek, 20 lutego 2014

Ciasto dyniowe z mleczkiem kokosowym

Oto mój kolejny eksperyment ze słodką dynią piżmową, tym razem z dodatkiem mleczka kokosowego. Co ciekawe mleczko to doskonale utrzymuje  konsystencję masy, tak więc nie potrzebujemy żelatyny, ani innego zagęstnika.



Ciasto:
1 kostka masła
3 jajka
7 łyżek wody
1 1/2 szklanki cukru
2 1/2 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa:
600 g dyni piżmowej (masłowej)
1 puszka mleka kokosowego
ok 1/2 szklanki cukru
 
Przygotowujemy ciasto: masło rozpuszczamy z wodą, kakao i cukrem, nie gotujemy. Gdy cukier się roztopi masę odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywno i powoli na przemian z przesianą mąką i proszkiem dodajemy do masy kakaowej. Masę delikatnie mieszamy i wylewamy na wysmarowaną foremkę średniej wielkości i pieczemy przez 40 minut w 170 C.
 
Dynie kroimy w kostkę i dusimy z odrobiną wody do miękkości, następnie miksujemy na gładką masę, dodajemy cukier jeszcze do ciepłej masy aby się rozpuścił.
Mleczko kokosowe o temperaturze pokojowej (schłodzone będzie zbyt twarde) miksujemy i dodajemy do masy dyniowej.
Ciasto zwilżamy przegotowaną wodą i wykładamy na nie masę dyniową. Wierzch ciasta posypujemy orzechami lub startą czekoladą.

Ciasta przekładańce

6 komentarzy :

  1. Wspaniałe połączenie smaków.
    Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, bosko wygląda. I te kolory - coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Foremka średniej wielkości to mniej więcej jaka powierzchnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja foremka miała wymiary ok 25 x 20 cm. Smacznie pozdrawiam

      Usuń
    2. Czy masa dyniowa na początku ma być rzadka? Czy po odstawieniu w chłodne miejsce się zsiądzie?

      Usuń