niedziela, 16 lutego 2014

Salceson z dynią piżmową

Odkąd odkryłam zalety i słodki smak dyni piżmowej (masłowej) staram się eksperymentować i dodawać ją zamiennie np. zamiast jabłek. Ciasto salceson jest kolejną udaną próbą, gdyż dynia masłowa znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadała smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka.



Składniki na średnią blachę:
4 jajka
0,6 kg dyni piżmowej (masłowej)
1 2/3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki miałkiego cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka rodzynek
3 łyżki kakao
3 małe opakowania cukru waniliowego
1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia.
 
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy.
 
Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut.
Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz