Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Ciasto:
200 dag mąki
1/4 kostki drożdży
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki Smakowitej Pajdy
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
4 czerwone cebule
3 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
2 łyżki Smakowitej Pajdy
sól, pieprz
Mleko lekko podgrzać razem ze Smakowitą Pajdą, dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą, następnie dodać rozbełtane jajko, sól i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić ręką, opruszyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na Smakowitej Pajdzie na mały ogniu z odrobiną soli. Smażyć długo i powoli (ok. 30 minut) tak aby cebula nabrała słodkości.
Jajka ubić dodać śmietanę, doprawić i wlać do cebuli, podgrzewać tak długo, aż masa zgęstnieje (nie gotować). Masę odstawić do przestudzenia.
Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć masę cebulową i piec przez 35 minut w 170 stopniach.
Cebularza można jeść na ciepło i na zimno.
pyszny pomysł, bardzo lubię cebularze:)
OdpowiedzUsuńpysznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Na pewno cebularz smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuń