poniedziałek, 10 lutego 2014

Cebularz

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że jest doskonałym i zdrowym zamiennikiem dla tradycyjnego kalorycznego smalcu.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 


 


 
Ciasto:
200 dag mąki
1/4 kostki drożdży
1 jajko
1/2 szklanki mleka
2 łyżki Smakowitej Pajdy
1/2 łyżeczki soli
 
Farsz:
4 czerwone cebule
3 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
2 łyżki Smakowitej Pajdy
sól, pieprz
 
Mleko lekko podgrzać razem ze Smakowitą Pajdą, dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą, następnie dodać rozbełtane jajko, sól i mąkę. Ciasto dokładnie wyrobić ręką, opruszyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
 
Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na Smakowitej Pajdzie na mały ogniu z odrobiną soli. Smażyć długo i powoli (ok. 30 minut) tak aby cebula nabrała słodkości.
Jajka ubić dodać śmietanę, doprawić i wlać do cebuli, podgrzewać tak długo, aż masa zgęstnieje (nie gotować). Masę odstawić do przestudzenia.
 
Na wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć  masę cebulową i piec przez 35 minut w 170 stopniach.
 
Cebularza można jeść na ciepło i na zimno.
 
 
 

3 komentarze :