niedziela, 19 stycznia 2014

Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu

Jabłecznik o delikatnym smaku pieczonych jabłek,  to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik.

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1,3 kg jabłek
1 litr soku jabłkowego z kartonika
6 łyżeczek żelatyny


Masa kremowa:
400 g serka o smaku pieczonych jabłek (ja miałam z Biedronki i polecam)
330 g kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru

cynamon do posypania
 
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i żółtka, na końcu przesiane mąki i proszek. Mieszamy delikatnie i wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
 
Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Wykładamy równo na blachę, delikatnie posypujemy cynamonem i pieczemy przez ok. 5 minut w 170 stopniach. Kontrolujemy miękkość jabłek aby były podpieczone ale nie za bardzo.
 
Sok z jabłek gotujemy, dodajemy żelatynę (po jej dodaniu już nie gotujemy) i mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy sok lekko przestygnie, dodajemy jabłka i odstawiamy do lekkiego stężenia.
 
Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą lub sokiem jabłkowym. Na to wylewamy tężejącą galaretkę jabłkową.
 
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem.

13 komentarzy :

  1. To zdecydowanie są moje klimaty, zwłaszcza kusząca jest cynamonowa pierzynka, często i u mnie ona gości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasto, obłędnie wygląda. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne ciacho, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję i smacznie pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. a jaka blaszka większa czy mniejsza lepiej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. blaszka średnia, mniej więcej 25 x 35 cm. Życzę smacznego ;-)

      Usuń
  6. Wyglada wspaniale i z pewnoscia wspaniale smakuje. Milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest wyśmienite. Smacznie pozdrawiam

      Usuń
  7. Witam, czy jeżeli zmienię kolejność: w sensie biszkopt, pianka, galaretka to będzie ok? Pianka utrzyma galaretkę? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można zrobić w takiej kolejności ale pianka musi dobrze stezec potem na nią delikatnie wylać galaretke. Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń