piątek, 3 stycznia 2014

Ciasto Chałwowe

Do tego  ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy.

ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru

krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada  do posypania

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach.
Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty.
Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić.
Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę.

24 komentarze :

  1. Podobne ciasto robi często moja teściowa. Smaczne i słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kiedy mogę przyjechać na ciasto chałwowe????

    OdpowiedzUsuń
  3. oj nie, zdecydowanie nie trzeba mnie przekonywać. świetny pomysł na ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam go, ale koniecznie jak poleży w lodówce, wtedy krem jest przepyszny)))

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniam, pyszne musiało być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ble nie jadłam gorszego.....................

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam wczoraj to ciasto i jest znakomite!! mój tata powiedział, że to najlepsze ciacho, jakie jadł w życiu i prosi, abym mu takie samo zrobiła na imieniny (uwielbia ciasta z masą i już wiele mojej roboty próbował, ale to mu wyjątkowo posmakowało). nic nie zmieniałam w przepisie, wszystko jest ok. BARDZO polecam, oczywiście, jeśli się lubi chałwę - ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam otrzymywać takie komentarze, gdyż sprawia mi wielką przyjemność, gdy ktoś gotuje na bazie moich przepisów i dzieli się swymi kulinarnymi sukcesami. Dziękuję ;-)

      Usuń
  8. BARDZO SMACZNY PLACEK,POLECAM

    OdpowiedzUsuń
  9. Baaaardzo smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A dodawał może ktos jeszcze bezę w ta mase?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beza i chałwa? chyba będzie za słodkie! a poza tym beza się rozpuści, chociaż te bezy w cukierniach np. w kostce alpejskiej nigdy się nie rozpuszczają. Czy ktoś wie, co oni do nich dodają???

      Usuń
  11. Dzis podbieram biszkopcik, ale innym razem calosc,uwielbiam chalwe bedzie smakowac napewno

    OdpowiedzUsuń
  12. Biszkopcik perfekt !!!polecam wszystkim, puszysty,mieciutki i wigotosc dlugo trzyma dziekuje autorce,tak nast. razem bedzie calosc,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszą bardzo wpisy zadowolonych czytelników. Smacznie pozdrawiam.

      Usuń
  13. a mi troche budyń sie rozwala przy krojeniu ciezko nałozyc na talerzyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że mógł być niedogotowany. Też mi się kiedyś tak przytrafiło i był potem taki lejący niestety.

      Usuń
  14. Czy do masy dodawać żelatyny żeby lepiej się trzymało ?? A spod trzeba czymś nasączyć? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać żelatynę chociaż nie ma takiej potrzeby ale dla pewności 1-2 lyzeczki mozna. Biszkopt jak najbardziej można nasączyć.

      Usuń