Do tego ciasta z pewnością nie trzeba przekonywać miłośników chałwy.
ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 opakowania budyniów czekoladowych bez cukru
krem:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
30 dag chałwy waniliowej
starta czekolada do posypania
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, nadal ubijać a na samym końcu dodać mąkę, proszek i budynie. Ciasto wylać na średniej wielkości blachę i piec 25 minut w 170 stopniach.
Ciasto przestudzić i przeciąć na dwa blaty.
Dwa budynie waniliowe ugotować w 3 szklankach mleka i ostudzić.
Masło ucieramy i dodajemy małymi porcjami przestudzony budyń oraz pokruszoną chałwę.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremy, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, na to zetrzeć czekoladę.
Podobne ciasto robi często moja teściowa. Smaczne i słodkie :)
OdpowiedzUsuńTaka teściowa te pewnie słodki skarb;-)
Usuńkiedy mogę przyjechać na ciasto chałwowe????
OdpowiedzUsuń;-) dam znać kiedy upiekę.
Usuńoj nie, zdecydowanie nie trzeba mnie przekonywać. świetny pomysł na ciacho :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go, ale koniecznie jak poleży w lodówce, wtedy krem jest przepyszny)))
OdpowiedzUsuńO mniam, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńokey
OdpowiedzUsuńble nie jadłam gorszego.....................
OdpowiedzUsuńNo cóż nie każdy przepada za chałwą.
Usuńzrobiłam wczoraj to ciasto i jest znakomite!! mój tata powiedział, że to najlepsze ciacho, jakie jadł w życiu i prosi, abym mu takie samo zrobiła na imieniny (uwielbia ciasta z masą i już wiele mojej roboty próbował, ale to mu wyjątkowo posmakowało). nic nie zmieniałam w przepisie, wszystko jest ok. BARDZO polecam, oczywiście, jeśli się lubi chałwę - ja uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam otrzymywać takie komentarze, gdyż sprawia mi wielką przyjemność, gdy ktoś gotuje na bazie moich przepisów i dzieli się swymi kulinarnymi sukcesami. Dziękuję ;-)
UsuńBARDZO SMACZNY PLACEK,POLECAM
OdpowiedzUsuńBaaaardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńA dodawał może ktos jeszcze bezę w ta mase?
OdpowiedzUsuńBeza i chałwa? chyba będzie za słodkie! a poza tym beza się rozpuści, chociaż te bezy w cukierniach np. w kostce alpejskiej nigdy się nie rozpuszczają. Czy ktoś wie, co oni do nich dodają???
UsuńDzis podbieram biszkopcik, ale innym razem calosc,uwielbiam chalwe bedzie smakowac napewno
OdpowiedzUsuńpysznie polecam całe ciasto!!!
UsuńBiszkopcik perfekt !!!polecam wszystkim, puszysty,mieciutki i wigotosc dlugo trzyma dziekuje autorce,tak nast. razem bedzie calosc,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszą bardzo wpisy zadowolonych czytelników. Smacznie pozdrawiam.
Usuńa mi troche budyń sie rozwala przy krojeniu ciezko nałozyc na talerzyk
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że mógł być niedogotowany. Też mi się kiedyś tak przytrafiło i był potem taki lejący niestety.
UsuńCzy do masy dodawać żelatyny żeby lepiej się trzymało ?? A spod trzeba czymś nasączyć? ?
OdpowiedzUsuńMożna dodać żelatynę chociaż nie ma takiej potrzeby ale dla pewności 1-2 lyzeczki mozna. Biszkopt jak najbardziej można nasączyć.
Usuń