wtorek, 17 grudnia 2013

Stajenka z piernika

Stajenka ta jest bardzo prosta w wykonaniu, gdyż nie trzeba jej kleić lukrem, wystarczy precyzyjnie wyciąć z masy piernikowej poszczególne jej elementy, upiec, polukrować i złożyć. Polecam. Szablon szopki można znaleźć tutaj.

Składniki:
300 g mąki pszennej
125 g margaryny
100 g ciemnego cukru
4 łyżki płynnego miodu
1,5 płaskiej łyżki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika





 W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, przestudzić. Do miski wsypać suche składniki i wymieszać. Wlać margarynę z cukrem i miodem, dokładnie wygnieść. Masę rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać z szablonu elementy stajenki.  Piec w temp. 180 °C ok. 10-12 minut na złoty kolor.
Zimny piernik polukrować lukrem według własnego uznania i fantazji, można użyć barwników spożywczych. Następnie złożyć szopkę

 

 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz