piątek, 20 grudnia 2013

Sałatka migdałowa

Sałatka na słodką nutę z migdałami, zdecydowanie może nosić miano sałatki świątecznej.


ryż -  0,5  szklanki
ananas w puszce - 1 sztuka
migdały -1   szklanka
rodzynki - 0,5  szklanki
suszone morele - 6  sztuk
figi suszone - 6 sztuk
majonez-   3  łyżki


Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli. Ananasa odlać z zalewy i pokroić w paski.
 
Suszone morele i figi pokroić na mniejsze cząstki, dodać rodzynki, migdały i zalać wrzątkiem, pozostawić na 5-10 minut a następnie wyrzucić na sito i pozostawić do odcieknięcia wody.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać razem z majonezem, można delikatnie posolić.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz