czwartek, 1 sierpnia 2013

141. Sernik na zimno

Sernik na zimno z owocami i galaretką na ostatnio towarzyszące nam upały może okazać się miłym i smacznym przerywnikiem dnia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał. 

5 żółtek
1 wiaderko serka (1 litr)
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki żelatyny
4 galaretki owocowe
owoce
ciastka pepitki ok. 2 paczek



Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklance wrzątku.
Jajka przed rozbiciem należy sparzyć gorącą wodą.
Galaretki rozpuścić (w upały należy dodać nieco mniej wody).
Ciastka układamy na dno blachy (ok. 30x 40 cm).
Żółtka jajek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ja to robię w rondelku na bardzo małym ogniu, tak aby się nie przypaliły, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać nieco gorącej wody. Cukier musi się rozpuścić a masa powinna się zrobić jasna i puszysta. Następnie dodajemy ją do sera i ubijamy do połączenia składników na samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe.

UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5 białek z których możemy przygotować bezy. Przepis znajdziecie tutaj


4 komentarze :

  1. sernik na zimno - idealny deser na upalne dni! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie upały, ciasto idealne:) a ile w nim owoców:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wygląda :) Proszę o dodanie banerka akcji sernikowej. Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń