niedziela, 9 grudnia 2012

8. Malinowe bezy


Nie wiem dlaczego bezy uchodzą za trudne do  przygotowania. Wystarczy zachować kilka zasad, a uwierzcie mi że się udadzą.

½ szklanki schłodzonych białek
1 szklanka bardzo miałkiego cukru
Szczypta soli

Krem
Śmietana 30% 200 ml
1 łyżka cukru pudru
Śmietan fix 1 szt
Maliny lub truskawki, winogrono,

Białka ubić na sztywno, następnie małymi porcjami dodawać cukier ciągle ubijając. 


Od momentu ubicia na sztywno, nie ubijać dłużej niż 8-10 minut, gdyż potem piana będzie upadać. Cukier powinien się rozpuścić, ale gdy będzie trochę wyczuwalny to nic się nie stanie. Następnie na blasze wyłożonej pergaminem i wysmarowanym tłuszczem, szprycą wyciskamy kółka wielkości szklanki i grubości ok. 1 cm. Suszymy w piekarniku przez ok. 2 godziny w 100 stopniach. Każdy piekarnik jest jednak inny. Starajmy się aby nie zmieniły koloru na żółto-brązowy – powinny być białe. Przez pierwsze 30 minut drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone na ok. 3 cm., tak aby wilgoć z nich „uciekła”.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na połowę bezowych ciastek nakładamy kleks śmietany i obkładamy w koło owocami, przykrywamy drugą połówką ciastka. Wierzch również możemy udekorować owocem.
Ciastka należy przygotować na 1-2 godzinę przed spożyciem, gdyż potem zbytni się rozmakają. 

1 komentarz :