czwartek, 20 czerwca 2013

123. Sernik śmietankowy

Niesamowicie wilgotny sernik, delikatny i puszysty. Naprawdę polecam.
1 kg serka śmietankowego (może być z wiaderka)
10 jajek
2 szklanki cukru
1/2 litra kremówki 30%
2 budynie śmietankowe
Spód:
3 żółtka
10 dkg masła
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

 
Polewa czekoladowa
1 jajko
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
Składniki na spód wyrobić szybko, aby ciasto nie zrobiło się zbyt ciepłe, następnie ciastem wylepić blaszkę i wstawić do lodówki.
Blacha musi mieć wysoki boki, gdyż ciasta sernikowego będzie bardzo dużo, a wymiary  blachy to ok. 20x35 cm.
Ser, żółtka, 1 szklankę cukru i budynie zmiksować. Białka ubić na sztywno z 1 szklanka cukru. Kremówkę ubić. Wszystkie składniki wymieszać razem powoli aby nie upadły. Ciasto (będzie rzadkie) wylać na blachę i piec przez 90 minut w 170-160 stopniach. Następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec przez dalsze 15 minut. Gdy w czasie pieczenia sernik zacznie się zbyt mocno spiekać z wierzchu należy przykryć pergaminem.
Upieczony sernik pozostawić w piekarniku aż lekko przestygnie, aby nie upadł zbytnio przy przenoszeniu.
Przygotować polewę: Jajko sparzyć wrzątkiem a następnie ubić z cukrem na kogle mogle, dodać rostopione masło i kakao. Wylać na ciasto.

2 komentarze :

  1. Z tego przepisi wyjdzie (moim zdaniem) 2 potezne serniki, nie watpie ze pyszne,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) z tych proporcji wyjdzie jedna, średniej wielkości blaszka. Wiem, że ilość jajek i sera może sprawiać takie wrażenie ale naprawdę po upieczeniu znacznie opadnie.

      Usuń