środa, 5 czerwca 2013

117. 3 Bit

3 Bit - ciasto, które zawsze się udaje!!!
 
7 paczek herbatników
1 puszka masy kajmakowej

Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka masła

0,5 litra kremówki 30%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
Czekolada do posypania wierzchu





Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego mleka dodać mączną zawiesinę i przez chwilę gotować. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch.
Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią  warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę.

5 komentarzy :