piątek, 7 czerwca 2013

118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz

2 szt. wafla typu andrut
1 galaretka cytrynowa
1 kostka masła
1 łyżka kakao
¾ szklanki rodzynek
¾ szklanki orzechów
½ szklanki migdałów
1 duże jabłko
2-3 łyżki cukru pudru
1 duża paczka ciastek pepitek

Wafle przykryć od dołu i góry zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym, tak aby pod wpływem wilgoci zrobiły się elastyczne.
Galaretkę przygotować w ¾ szklance wody i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę .
Wszystkie składniki masy wymieszać ze sobą. Na wafle nałożyć masę i zwinąć w rulon - powstana dwa. Gotową roladę zawinąć jak cukierek folią spożywczą i wstawić do lodówki.

8 komentarzy :

  1. osobiście bardzo lubię przepisy p.Ewy :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej przepisy to zawsze kulinarny sukces ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. można również taką roladę zrobić w butelce, ale wtedy bez wafli. U mnie to nazywa się salceson:) gdyż dodaję biszkopty które wyglądają jak takie tłuste plamy w salcesonie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, bardzo dobry pomysł z plastikową butelką - godny wykorzystania.

      Usuń
  4. czy wafle po schłodzeniu odzyskują "chrupkowatość"??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wafle już nie będą chrupkie

      Usuń