środa, 15 maja 2013

105. Deser arbuzowy Pink Margarita

Deser - przekąska z arbuza? Bez pestek? Z nowym wzbogaconym smakiem? TAK ! Popatrzcie jakie to proste.

2 szklanki zmiksowanego na papkę arbuza bez pestek
1 galaretka Pink Margarita
3 łyżeczki żelatyny
cukier opcjonalnie
kilkanaście kulek małej żurawiny

Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, wystudzić.  Żelatynę w 1/4 szklanki wrzątku. Wszystko wlać do arbuza i jeżeli arbuz nie był zbyt słodki to można posłodzić.
Ze skórki arbuza wyciąć paseczki o wymiarach około 2 x 7 cm. Paseczkami wyłożyć brzegi owalnego i płaskiego naczynia, a do środka wylać tężejącą masę arbuzową. W masę powtykać żurawinę, która ma imitować pestki arbuza. Gdy masa po około 3-4 godzinach stężeje, należy kroić ją w trójkąty i podawać na płaskim talerzu.


 

2 komentarze :