niedziela, 12 maja 2013

104. Porzeczkowy kolorowy raj

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa:
250 ml. kremówki
1 galaretka Pink Margarita
2 łyżeczki żelatyny
1 szklanka dżemu z czarnej porzeczki

Masa biała kremowa:
250 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny



Masa do wypełnienia przestrzeni miedzy kółkami:
1 szklanka niezbyt gęstego jogurty
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny 

Na kolorowe kółka: 1 galaretka Pink Margarita, 1 galaretka Mojito



Galaretki na kolorowe krążki przygotować zgodnie z opisem, jednak należy dodać po 1 szklance wody do każdej galaretki. Gotowe galaretki wylać osobno na płaskie równe talerzyki, najlepsze będę takie kwadratowe tacki ze styropianu. Gdy galaretki stężeją należy za pomocą cienkiej szklanki, literatki lub kieliszka wyciąć kółka różnej wielkości. Aby kółka łatwo można było odkleić od tacki można sobie pomóc  nitką, tzn. poprowadzić ją po dnie tacki, w ten sposób łatwo będzie odkleić i wyjąć krążki. 


Przygotowujemy biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier i nadal ubijamy, następnie dodajemy żółtka. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek. Ciasto wylewamy do okrągłej formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut.
Gdy biszkopt przestygnie, przekrawamy go na pół i zwilżamy przegotowaną wodą może być z dodatkiem cytryny.
Przygotowujemy masę porzeczkową:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Galaretkę w 1 szklance wrzątku. Dodajemy do dżemu i mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy dżem z żelatyną i galaretką. Delikatnie mieszamy, aby kremówka nie opadła. Masę wylewamy na biszkopt (musi być w formie) i przykrywamy drugim biszkoptem.
Na biszkopt nakładamy resztki galaretek jakie nam zostały po wykrojeniu kółek.
Rozpuszczamy żelatynę na druga masę. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i dodajemy tężejącą żelatynę. Masę wylewamy na biszkopt i rozsmarowujemy ją na bardzo równą powierzchnię, na to nakładamy kolorowe kółka z galaretek. 

Przestrzenie miedzy kółkami wypełniamy masą jogurtową, która jest bardziej płynna od kremówki i łatwiej się rozprowadza. Tak więc rozpuszczamy żelatynę w 3 łyżkach wrzątku, jeszcze ciepłe dodajemy do jogurtu razem z cukrem pudrem i szybko, zanim nie stężeje rozlewamy masę między kółkami. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce. 





8 komentarzy :

  1. Pomysł genialny! Sernik wygląda pięknie z tymi kółeczkami z galaretki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomita dekoracja,bardzo dobry pomysł.No zazdroszczę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne rozwiązanie!!!!Wspaniałe!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. witam czy autorka tego pieknego serniczka zaglada tu jeszcze bo mam pytanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. W składnikach na masę porzeczkową nie ma żelatyny, natomiast w opisie jest wymieniona :) rozumiem, że zamiast galaretki można użyć żelatyny? I ile trzeba jej dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, oprócz galaretki powinny być jeszcz 2 łyżeczki żelatyny. Już uzupełniłam i poprawiłam przepis. Dziękuję za czujność.

      Usuń