niedziela, 17 marca 2013

80. Domowa pizza carbonara z porem

Podane składniki są na duża blachę, taką jaka jest załączana do każdego piekarnika ok. 40x40 cm - wystarczy dla 5 osób. Ciasto wychodzi średnio grube i zawsze jest bardzo pulchne i chrupiące.
Ciasto:
400 g mąki
1/3 kostki drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
40 ml oleju
1 jajko
płaska łyżeczka soli

Sos carbonara:
50 g mozarelli
1 szklanka gęstej śmietany
2 żółtka
5 ząbków czosnku
ok 250 boczku w plastrach
1 szalotka
1 łyżka oleju
sól, pieprz, przyprawa do pizzy



Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do wyrośnięcia.
Przygotowujemy sos:
Cebulkę i czosnek kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z plastrami boczku, następnie dodajmy ser i śmietanę, podgrzewając na małym ogniu, do rozpuszczenia sera, ale nie zagotowania. Na samym końcu dodajemy żółtka i przyprawy.
Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą.  Za pomocą wałka lub dłoni formujemy pizze. 
Wykładamy sos carbonara i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wkładamy pizze i pieczemy dokładnie 20 minut. 
Moim zdaniem pizza carbonara bardzo dobrze smakuje i wygląda z porem, dlatego warzywem tym zawsze posypuję moją pizzę. 

1 komentarz :

  1. Bardzo dobra pizza jedliśmy ją tylko bez sosu carbonara tylko z domowym sosem czosnkowym i pomidorowym ale naprawde pyszne.

    OdpowiedzUsuń