Bardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo owocu to ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne.
400 g mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
100 ml oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki drożdży
Masa serowa
200 g sera
2 żółtka
1-2 opakowania cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
1/2 szklanki rodzynek
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dokładnie (najlepiej ręką) wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i rodzynkami.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć na blat lub stolnice wysypaną obficie mąką (ciasto będzie trochę luźne, ale dzięki temu drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości (ok. 4-5 cm), następie za pomocą cienkiej szklanki wykrawać kółka i układać je na blasze. W środku drożdżówek zrobić małe wgłębienie i włożyć masę serową. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piec w 170 stopniach przez 20 minut. Dół piekarnika raczej wyłączyć, gdyż szybko by się przypaliły od spodu, moim zdaniem wystarczy górna grzałka.
mm, z budyniem najlepsze:)
OdpowiedzUsuńnajlepsze drożdżówki, strzał w dziesiątkę:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam z serem, zgadzam się, że kupne często są suche, a w domowych można dać więcej nadzienia:)
OdpowiedzUsuńOj tak, domowe najlepsze :) !
OdpowiedzUsuńNa taką drożdżówkę to chyba zawsze mam ochotę:D
OdpowiedzUsuńIle tych drożdży? Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńUps......pół kostki drożdży (już uzupełniłam przepis i brawo za spostrzegawczość). Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - domowe najlepsze !!!
Moc serdeczności :))