wtorek, 19 marca 2013

81. Drożdżówki z serem

Bardzo lubię drożdżówki, jednak te kupione w sklepie są, jak dla mnie często zbyt suche. Nawet jak mają dożo owocu to ciasto zawsze jest suche i często twarde. Moje drożdżówki są delikatne, puszyste i smaczne.

Na 12 drożdżówek
400 g mąki
1/2 szklanka ciepłego mleka
100 ml oleju
 2 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki drożdży

Masa serowa
200 g sera
2 żółtka 
1-2 opakowania cukru waniliowego
2-3 łyżki cukru
1/2 szklanki rodzynek


Drożdże rozpuścić w mleku, dodać pozostałe składniki i dokładnie (najlepiej ręką) wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.



Ser dokładnie wymieszać z żółtkami, cukrem i rodzynkami.
Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć  na blat lub stolnice wysypaną obficie mąką (ciasto będzie trochę luźne, ale dzięki temu drożówki bądą delikatne) . Uformować płat równej grubości (ok. 4-5 cm), następie za pomocą cienkiej szklanki wykrawać kółka i układać je na blasze.  W środku drożdżówek zrobić małe wgłębienie i włożyć masę serową. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Następnie piec w 170 stopniach przez 20 minut. Dół piekarnika raczej wyłączyć, gdyż szybko by się przypaliły od spodu, moim zdaniem wystarczy górna grzałka.

8 komentarzy :

  1. mm, z budyniem najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze drożdżówki, strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam z serem, zgadzam się, że kupne często są suche, a w domowych można dać więcej nadzienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na taką drożdżówkę to chyba zawsze mam ochotę:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile tych drożdży? Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ups......pół kostki drożdży (już uzupełniłam przepis i brawo za spostrzegawczość). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

  7. Potwierdzam - domowe najlepsze !!!
    Moc serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń