środa, 6 marca 2013

73. Bananowe tiramisu

Czy zdarza Wam się przygotować piękne tiramisu, które przy krojeniu i nakładaniu na talerzyki traci swój urok, rozpada się na wszystkie strony świata i nawet jak jest smaczne, to nie jest już piękne. Dlatego ja wolę przygotowywać tiramisu w pucharkach i nie martwić się o jego konsystencje.


Składniki na 4 pucharki:

3 banany
ok. 26 okrągłych biszkoptów
125 g serka mascarpone
2 jajka
1 łyżka rumu
30 g cukru
¾ szklanki mocnej kawy
kakao do posypania

Jajka sparzyć wrzątkiem, żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości, następnie porcjami dodawać serek mascarpone i rum. Z białek ubić pianę i dodać do masy, wymieszać delikatnie. Biszkopty namoczyć w kawie, banany pokroić w plastry. W pucharkach układać warstwami biszkopty, banany i krem  Schłodzić w lodówce przez co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posypać kakao.



1 komentarz :