wtorek, 5 marca 2013

72. Mix krewetkowy na cieście francuskim


Dzięki temu przepisowi, który wygrał w konkursie "Smaki lata" TESCO mogłam przeżyć smaczny weekend w Krakowie. Organizatorom jeszcze raz dziękuje ;-)

1 opakowanie ciasta francuskiego
200 g krewetek
3 jajka ugotowane na twardo
1 avocado
1opakowanie serka homogenizowanego
3-4 łyżki majonezu
1 jajko
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
3 łyżki oleju do smażenia
kilka liści sałaty

Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm.



Wyciąć również paski o szerokości 1 cm i nimi obłożyć kwadraty robiąc tzw. ramkę, którą przyklejamy roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody. Ciastka pieczemy na złoty kolor. Do środka możemy włożyć jakieś obciążenie, aby wyrosły tylko po bokach, tworząc kwadratowe miseczki. 
Czosnek rozgnieść i wymieszać z krewetkami, solą i pieprzem. Smażyć 3 minuty na oleju.
Ugotowane jajka pokroić w kostkę, dodać przestudzone krewetki i odrobinę majonezu, tylko tyle aby masa delikatnie się połączyła.
Avocado zmiksować z serkiem i majonezem.
Na każde ciastko nałożyć liść sałaty (aby nie zrobiły się mokre od masy), następnie nałożyć masę krewetkową, a na wierzch sos z avocado.

2 komentarze :