czwartek, 7 marca 2013

74. Mini torcik z chałwą

Połączenie kremówki z chałwą daje naprawdę niesamowity efekt smakowy. Polecam eksperymetny z tymi dwoma produktami. A oto jeden z moich.

Ciemny biszkopt
400 g kremówki 30%
2 śmietan fixy
3 opakowania chałwy (dowolny ulubiony smak)
1 czekolada gorzka
2 łyżki cukru pudru.

Potrzebne będą takie specjalne obręcze o średnicy ok 7 cm i wysokośći ok 8 cm. Ja wyciełam je ze zwykłych butelek po wodzie mineralnej. Tak więc każdą taką obręczą wycinam kółko z biszkoptu i pozostawiam je w obręczy. Biszkopt należy lekko zwilżyć (np. wodą z cytryną).  Kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami wody lub mleka. Mini torciki polewam czekoladą i odstawiam do lodówki. Gdy masa się stęgnie, możemy zdjąć obręcze.

5 komentarzy :

  1. świetny pomysł i bardzo efektowny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybka robota, a tort wychodzi bardzo efektowny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. patrzę na takie pyszności a u nie w domu jak na złość nic słodkiego nie ma :)

    OdpowiedzUsuń