środa, 11 kwietnia 2018

Fasolka po włosku

Jeżeli znudziła się Wam fasolka po bretońsku, to proponuję przygotowanie jej na sposób włoski. Mnie smakiem  przypomina trochę naszą tradycyjną grochówkę, jednak to zupełnie inne danie, bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe.
 
 
 


Dla dwóch osób
 
200 g białej fasoli
2 średnie ziemniaki
2 duże cebule
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka soli,
pieprz
olej do smażenia
 
 
Fasolę namoczyć na noc w wodzie.
Następnego dnia odlać wodę, fasolkę przełożyć do garnka zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię, dodać sól oraz obrane ziemniaki. Gotować 30 minut.
 
Cebulę poszatkować, podsmażyć na oleju na małym ogniu około 15 minut, pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Smażyć kolejne 5 minut.
 
Po 30 minutach gotowania fasoli z garnka wyjąć ziemniaki i udusić je na gładkie purre.
 
Go garnka z fasolą dodać podsmażoną cebulę i gotować do czasu aż fasola będzie miękka, wtedy należy dodać purre ziemniaczane. Całość doprawić pieprzem, ewentualnie solą.

2 komentarze :