czwartek, 18 stycznia 2018

Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą

Gdybym miała do wyboru między kawałkiem najsmaczniejszego tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.
 
 

5 średniej wielkości buraczków
1 opakowanie serka feta półtłustego
2 łodygi selera naciowego
garść rukoli lub kapusty pekińskiej
1/2 szklanki nasion słonecznika
sól, pieprz
 
 
sos
3 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
1 ząbek czosnku
 
 
Buraczki upiec w piekarniku do miękkości, wystudzić, obrać z łupiny, pokroić w kostkę, ułożyć na półmisku, lekko posolić i popieprzyć.
Na buraczki ułożyć pokrojony w kostkę ser feta oraz seler naciowy. Posypać rukolą lub kapustą pekińską, polać sosem przygotowanym ze składników na sos. Całość posypać słonecznikiem uprażonym na suchej patelni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz