środa, 10 stycznia 2018

Sałatka tuńczykowo - szpinakowa z makaronem

Nie lubię sałatek z makaronem, jednak ta jest wyjątkiem.... smacznym wyjątkiem. Sałatkę tą można  przygotować z rukolą lub szpinakiem, zaletą obu jest to, że długo zachowują świeżość i nie więdną.



100 g makaronu rurki
ok. 80 g szpinaku
1 puszka tuńczyka
2 pomidory lub najlepiej kilka pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka wężowego
1/2 czerwonej cebuli


sos
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
 
Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć.
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić.
Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, cebule w półplasterki.
 
 
Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz