sobota, 18 listopada 2017

Orzechowe ciasteczka z kajmakiem

Czekoladowe, kruche ciasteczka obtoczone w orzechach włoskich ze środkiem z masy kajmakowej... chyba nie muszę Was specjalnie przekonywać, że to słodka uczta dla podniebienia.
 



Na ok. 25 ciasteczek:
 
Ciasto:
2 1/3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
200 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku
 
2 szklanki zmielonych orzechów do obtaczania
1 białko
½ puszki masy kajmakowej

 
Z podanych składników na ciasto wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
 
Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy kulki trochę większe od orzecha włoskiego, obtaczamy w ubitym białku, a następnie w orzechach, lekko spłaszczamy i w środku robimy dziurkę na masę kajmakową.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Na upieczone ciastka nakładamy po łyżeczce podgrzanej masy kajmakowej.

3 komentarze :