poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Sałatka z bobu, fety i jajka

Bób to moje ulubione warzywo, jakkolwiek przygotowane zawsze wspaniale smakuje, jest syte i zdrowe. Dziś przygotowałam sałatkę z tegoż warzywa. Najważniejsze jest to, abyśmy nie rozgotowali bobu, gdyż trudno będzie go potem obrać z łupin. Bób musi być  al dente, wtedy zdejmowanie łupinek nie powinno przysporzyć wam większego problemu. Sałatka jest przepyszna!
 



250 g bobu w łupinkach
2 jajka
1/2 kostki półtłustego sera feta (tłusty się kruszy)
1 pomidor
1/2 długiego ogórka
1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku
garść rukoli

sos
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
2-3 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego

sól pieprz


Bób ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić i obrać z łupinek.
Groszek ugotować w osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo.
Ser, pomidora i ogórka pokroić w kostkę.

Składniki na sos połączyć ze sobą, czosnek należy przecisnąć przez praskę.

Na dno płaskiego naczynia ułożyć bób wymieszany z rukolą. Bób można lekko posolić i popieprzyć ponieważ gotowany w łupinach będzie mało słony. Na to nałożyć cząstki jajka, pomidorów, sera i ogórka. Posypać groszkiem, całość polać sosem.

1 komentarz :

  1. Ale super ta sałatka, aż chce się zajadać w tej chwili... postaram się jutro zrobić!

    OdpowiedzUsuń