sobota, 10 czerwca 2017

Sałatka zielona krowa

Gdzieś kiedyś napisałam, że tradycyjna sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Oj chyba będę musiała wycofać się z powyższego stwierdzenia. Moją nową królową sałatek została zielona krowa. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
 
 
 

200 g Mini rurki Lubella
1 puszka tuńczyka w oleju
1 szklanka oliwek
200 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek wężowy
1 garść słonecznika
 1 mała czerwona cebula
1/2 czerwonej papryki
1 solidna garść rukoli
1 łodyga selera naciowego
 
sos
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
 
Wszystkie składnik sosu połączyć ze sobą, czosnek należy zmiażdżyć.
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Tuńczyka odcedzić z oleju i rozdrobnić.
Pomidorki przekroić na połówki, ogórka w duże kawałki, paprykę w paseczki, cebulę i selera w półplasterki.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko złoty kolor.
 
Wszystkie składnik sałatki wymieszać wraz z sosem i przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego.
 
 
 
 
 
 
 
 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz