niedziela, 1 maja 2016

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie porowo - śmietanowym

Cóż to był za gulasz!!! Absolutny mój faworyt w temacie gulaszy. Żołądki, a do tego ostry posmak pora i słodka śmietanka wspaniale się uzupełniły.



300 g żołądków drobiowych
kawałek pora białej części (ja miałam około 10 cm bardzo grubego pora)
1/3 szklanki śmietanki 30%
mała marchewka
1/2 pietruszki
1 łyża masła
2 listki laurowe
1 kopiasta łyżka mąki
ziele angielskie
sól, pieprz

Żołądki oczyścić i przelać wrzątkiem, następnie pokroić w paski. Zalać 0,5 l. wody dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz sól i gotować do czasu aż żołądki będą miękkie. W połowie gotowania dodać pokrojona marchewkę i pietruszkę.

Pora pokroić w półksiężyce i podsmażyć do miękkości na maśle. Następnie dodać do ugotowanych żołądków, zalać śmietaną. Mąkę rozprowadzić w 1/3 szklance wody i zagęścić gulasz.


2 komentarze :

  1. Mniam! Ten gulasz wygląda naprawdę rewelacyjnie :) A smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, ze jest pyszny!! pozdrawiam smacznie

      Usuń