poniedziałek, 14 września 2015

Crem brulle zapiekany w dyni Hokkaido z kruszonką

Słodka dynia Hokkaido, która w swym wnętrzu ukryła przepyszny crem brulle. Deser upieczony a następnie mocno schłodzony a tuż przed podaniem posypany gorącą kruszonką prosto z piekarnika.   


 

1 mała dynia Hokkaido
1 szklanka kremówki
4 żółtka
3 łyżeczki cukru

kruszonka
1 łyżka masła i cukru
2-3 łyżki mąki


Z dyni ścinamy „czapeczkę” i wydrążamy z pestek. Śmietanę zagotować z cukrem
Żółtka miksujemy przez kilka sekund (nie ubijamy na puch), powoli wlewamy do nich gorącą śmietanę, ciągle ubijając, gotową masę przelewamy do wydrążonej dyni, wraz z ściętą „czapeczką” wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie schładzamy w lodówce.
Składniki kruszonki ugniatamy rękoma i kruszymy na blasze, następnie pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
 
Dynię wyjmujemy z lodówki i posypujemy gorącą kruszonką. Obok układamy czapeczkę dyni.
 
 
 
 

2 komentarze :