piątek, 31 lipca 2015

Sernik na zimno z borówkami

Jako że nie mam ręki do serników wypiekanych, skazana jestem na te, przygotowane na zimno. Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło. Sernik z borówką na spodzie z ciastek wyszedł pysznie.
 


 
Spód
200 g ciastek kruchych  typu petitki
150 g masła
 
Masa borówkowa:
500 g borówek
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny
 
Masa serowa
1 kg serka waniliowego z wiaderka
1 łyżka cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
 
Masa kremowa:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
 
1 galaretka o smaku owoców leśnych
 
Ciastka pokruszyć, najlepiej w malakserze, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Gotową masą wyłożyć formę o wymiarach około 25 cm na 29 cm.
 
Borówki zmiksować na gładką masę z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzątku, dodać do borówek i dokładnie wymieszać.
 
Ser wymieszać z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną w 1/3 szklance wrzątku żelatynę. Dokładnie wymieszać.
 
Na masę z ciastek nałożyć obie masy, łyżka po łyżce, naprzemiennie, raz serową, raz borówkową. Można też obie masy serową i borówkową wymieszać razem i wylać do formy. Masę dokładnie wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki.
 
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/4 szklance wrzątku. Masę kremową szybko wylać na ciasto, zanim stężeje. Tutaj polecam specjalna łopatkę do wyrównywania ciast w ząbki, dzięki niej ciasto będzie miało fajny wzorek. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia.
 
Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, gdy zacznie tężeć należy ją wylać na ciasto.
 
 

 

5 komentarzy :

  1. niezwykle elegancki i zapewne pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki = pysznie pozdrawiam.

      Usuń
    2. a ile żelatyny mamy rozpuszczac za kazdym razem??

      Usuń
    3. Proszę spojrzeć na składniki, są pogrupowane i w każdej warstwie napisałam ile dokładnie potrzeba żelatyny.

      Usuń
  2. świetny przepis ! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń