poniedziałek, 27 lipca 2015

Ogórki po warszawsku w zalewie octowej

Przygotowując ogórkowe przetwory na zimę skupiam się tylko na trzech najlepszych przepisach: kiszone, po meksykańsku (przepis tutaj) i po warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne.
 
 


Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości a nie wagi, gdy ułożycie ogórki do słoików, sami musicie wywnioskować ile litrów zalewy należy przygotować. Najlepsze są jak najmniejsze ogóreczki.
 
Ogórki układamy w wyparzonych słoikach do których dodajemy w zależności od  wielkości słoików:
2-3 liście laurowe
4-6 ziaren ziela angielskiego
5-8 ziaren czarnego pieprzu
2-3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
1 łyżeczka gorczycy
cząstka cebuli ok. 1/4
1 baldachim kopru
 
Tak przygotowane ogórki zalewamy gorącą zalewą
 
Zalewa:
3 litry wody
1/2 litra octu 10%
1 3/4 szklanki cukru
4-5 łyżek soli
Zalewę należy zagotować do rozpuszczenia cukru.
 
Słoiki z ogórkami i zalewą zakręcamy i odstawiamy do następnego dnia.
Na drugi dzień  pasteryzujemy je przez 20 minut, ale nie gotujemy na mocnym ogniu, woda powinna tylko delikatnie "puszczać oczka".
 
 
 
 
 
 

2 komentarze :