niedziela, 12 lipca 2015

Ciasto porzeczkowe toffi

Obdarowana skrzynką czarnej porzeczki, pomyślałam o tradycyjnych przetworach na zimę: sok, dżem, ale jakże nie wykorzystać jej na bieżące przysmaki czyli jakieś smakowite ciasto na weekend. W szafce od jakiegoś czasu zalegały herbatniki i puszka kajmaku. Pomyślałam, że kwaskowy drzem z czarnej porzeczki doskonale uzupełni słodycz kajmaku. Nie myliłam się!



Biszkopt
3 jajka
3/4 szklanki miałkiego cukru
3/4 mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa porzeczkowa
1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki
2 budynie śmietankowe z cukrem
2 szklanki mleka

Ciastka herbatniki około 35 sztuk
1 puszka kajmaku
 
Na wierzch
200 ml. kremówki
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
 
3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka żelatyny (niekoniecznie, to zależy od gęstości dżemu)
 
Upiec biszkopt tzn.
Białka ubić na sztywno dodać cukier i nadal ubijać kilka minut, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto delikatnie wymieszać łopatką i przelać na blachę o wymiarach około 25x25 cm. Piec 20 minut w 170 stopniach.
 
Dwie paczki budyniu ugotować w 2 szklankach mleka, czyli w połowie (będzie bardzo gęsty). Jeszcze gorący budyń zmiksować z dżemem. Ciepłą masę wylać na zwilżony wodą biszkopt i wyrównać.
Na masę porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa ciastek.
 
Kremówkę należy ubić z cukrem i na końcu dodać rozpuszczoną we wrzątku  żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na ciastka i równomiernie rozsmarować.
 
Następnie do ostatniej porcji  dżemu, jeżeli jest zbyt rzadki, dodać rozpuszczoną żelatynę w 1/5 szklance wrzątku. Dżem przełożyć najlepiej do woreczka strunowego i na wierzchu ciasta zrobić tzw. esy floresy. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

2 komentarze :