piątek, 17 kwietnia 2015

Makaron z sosem z boczniaków

Boczniak to mój ulubiony grzyb, prawie zawsze przygotowywałam go jak kotlet schabowy albo flaczki. Tym razem postanowiłam przygotowując sos do makaronu kierując się wyłącznie instynktem. Wyszedł absolutnie fantastyczny sos, daję mu pięć gwiazdek i zaliczam do ulubionych.
 
 
 


Porcja dla 3 osób:
300 g boczniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
3/4 szklanki słodkiej śmietany
1 łyża mąki pszennej
natka pietruszki
oliwa z oliwek
oregano, bazylia, sól, pieprz
 
Boczniaka umyć i pokroić w kostkę lub w paski, cebulę poszatkować.
Na rozgrzanej oliwie na wolnym ogniu zeszklić cebulkę, następnie dodać boczniaki, przyprawy i dusić do miękkości grzybów. Następnie wlać śmietankę, rozgnieciony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Zagęścić łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklance zimniej wody. Podawać z makaronem.

4 komentarze :

  1. Bardzo apetycznie wygląda, chętnie bym spróbował. Czasem coś podobnego jadam tylko bez boczniaków :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Boczniaki i makaron bardzo lubię, więc wciągnęłabym sobie porcyjkę takiego obiadku.

    OdpowiedzUsuń