wtorek, 23 grudnia 2014

Kutia z kaszy gryczanej

Kutia to obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Zawsze robiłam ją z pszenicy, którą zawsze trzeba było przebrać i oddzielić inne niepożądane ziarna. Dosyć czasochłonne zajęcie, więc gdy usłyszałam w jednym z kulinarnych programów, że kutię można zrobić na bazie kaszy gryczanej, postanowiłam taką przygotować. Kutia ta smakuje równie wyśmienicie, zupełnie nie czuć gorzkawego posmaku kaszy, a przygotowanie jej to kwestia 30 minut, łącznie z gotowaniem kaszy.
 
 

Na średniej wielkości miseczkę dla 6-7 osób potrzebujemy następujące składniki, chociaż to trudno określić, gdyż kutia jest bardzo sycąca i z reguły wystarcza 3-4 łyżki na osobę.
 
1/2 szklanki kaszy gryczanej
1/2 szklanki posiekanych na drobno orzechów laskowych
1/2 szklanki posiekanych na drobno orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynków zalanych wrzątkiem i odcedzonych
1/2 szklanki suszonych śliwek drobno posiekanej
1/3 szklanki skórki pomarańczowej
1/3 szklanki płatków lub słupków migdałów
1/2 szklanki maku sparzonego i zmielonego
2-3 łyżki płynnego miodu
można dodać cukier waniliowy do smaku
Kaszę ugotować, odcedzić i wystudzić. Następnie wszystkie składniki wymieszać. Przechowywać w lodówce.
 

5 komentarzy :