piątek, 31 października 2014

Pasztet z wątróbki z ananasową nutą

Uwielbiam mięsne pasztety ze słodką nutą w tle. Pasztet z wątróbki kurzej z miodem, słodką śmietanką i dżemem ananasowym należy do moich faworytów. Można go przygotować w formie keksowej lub upiec w słoikach i przechować na później, w sam raz na pyszne śniadanie.

 

1 kg wątróbki kurzej
5 cebul
330 ml słodkiej śmietany 30%
4 jajka
150 g bułki tartej
2 łyżki miodu płynnego
3/4 słoika dżemu ananasowego
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
mleko do namoczenia wątróbki ok. 1/2 litra
 
Wątróbkę umyć i moczyć przez ok 1-2 godziny w mleku.
Cebulę pokroić w kostkę i smażyć ok. 30 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać słodkiego smaku (nie można jej przypalić). 
Wątróbkę odsączyć z mleka, przelać zimna wodą i usmażyć na patelni na oleju. Następnie  zmielić w maszynce lub blenderem na gładką masę.
Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, dżemem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami. 
Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm, lub do słoików, które należy napełnić masą tylko do 3/4 wysokości.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 - 45 minut.





Dżem dobry, pobudka

5 komentarzy :