środa, 22 października 2014

Kurczak w warzywach ze słodką śmietanką

Uwielbiam kurczaka w warzywach a jeszcze bardziej polubiłam go gdy dodałam dużą  ilości śmietanki 30%, wprowadziła ona w potrawę słodką i łagodną nutę.


2 piersi z kurczaka
1 marchew
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 cebula
2 bulionetki Knorra do duszonego kurczaka
1 szklanka śmietany 30%
3 łyżki masła

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinie w kostkę, paprykę w paski, a cebulkę poszatkować.
2 łyżki masła rozpuścić dodać marchew i dusić około 10 minut, następnie dodać pozostałe warzywa i dalej dusić do ich miękkości.
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać bulionetki  i usmażyć na 1 łyżce masła, następnie dodać do warzyw, zalać śmietaną i dusić na małym ogniu do czasu zagotowania. Jeżeli chcemy aby potrawa była bardziej zawiesista to można  zaciągnąć 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w 1/3 szklance wody.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz