sobota, 27 września 2014

Smażone skórki ziemniaczane z nadzieniem

Oto moja wariacja na temat tradycyjnej, wielkopolskiej potrawy tzw. pyry z gzikiem.  Są ziemniaki i jest serek, jednak wykonanie i sposób podania absolutnie inny. Chrupkość ziemniaczanej skórki (niczym frytki) fantastycznie współgra ze świeżym farszem z serka, oleju rydzowego, cebulki i ogórka.




5 ziemniaków
1 serek Almette śmietankowy
1 cebula
1 ogórek zielony
3-4 łyżki oleju rydzowego
sól, pieprz
szczypiorek lub koperek
olej do smażenia

Ziemniak ugotować w osolonej wodzie, przeciąć na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ pozostawiając skórki (około 0,5 cm grubości).
 
Wydrążone ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać do nich serek, olej rydzowy, ogórek i cebulę pokrojone w kostkę oraz pokrojony koperek lub szczypiorek, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
 
Skórki ziemniaczane usmażyć na głębokim oleju, tak aby wnętrze zrobiło się złociste.
W jeszcze gorące skórki nałożyć farsz. Podawać póki skórki są ciepłe i chrupiące.

  
 
 
 
 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz