poniedziałek, 29 września 2014

Dyniowe frytki z sosem serowym z brandy

Z wielką satysfakcją zamieniłam tradycyjne frytki ziemniaczane na frytki z dyni pieczone w piekarniku. Smaczne,  zdrowe  i oryginalne. Do tego ulubiony sos np. serowy z brandy i mamy przepyszną przekąskę.
  
 


Na dwie porcje:
ok. 0,5 kg dyni Hokaido lub piżmowej
3-4 łyżki oleju
sól, zioła prowansalskie

Sos:
1 opakowanie serka śmietankowego Almette
3-4 łyżki jogurtu
1 łyżka brandy 
1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie)

Dynie obrać ze skórki i pokroić w paski lub niewielkie cząstki, skropić oliwą, posolić i posypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać i upiec do miękkości w piekarniki (170 C).

Składnik sosu dokładnie ze sobą wymieszać i podawać razem z frytkami.
 
 
 
 







2 komentarze :