Z wielką satysfakcją zamieniłam tradycyjne frytki ziemniaczane na frytki z dyni pieczone w piekarniku. Smaczne, zdrowe i oryginalne. Do tego ulubiony sos np. serowy z brandy i mamy przepyszną przekąskę.
Na dwie porcje:
ok. 0,5 kg dyni Hokaido lub piżmowej
3-4 łyżki oleju
sól, zioła prowansalskie
Sos:
1 opakowanie serka śmietankowego Almette
3-4 łyżki jogurtu
1 łyżka brandy
1 łyżeczka tabasco (opcjonalnie)
Dynie obrać ze skórki i pokroić w paski lub niewielkie cząstki, skropić oliwą, posolić i posypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać i upiec do miękkości w piekarniki (170 C).
Składnik sosu dokładnie ze sobą wymieszać i podawać razem z frytkami.
uwielbiam dynię hokkaido w pieczonej formie! :)
OdpowiedzUsuń