piątek, 19 września 2014

Salceson gruszkowy

Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to ten przepis jest tym czego szukacie. Gruszki w cieście pełnią funkcje smakowe jak i nawilżające. Zamiast gruszek oczywiście możecie użyć jabłek.







Składniki na średnią blachę:
4 jajka
1 kg gruszek
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki miałkiego cukru
3 łyżki oleju
1 szklanka rodzynek
3 łyżki kakao
3 małe opakowania cukru waniliowego
1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
 
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy.
 
Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy gruszki, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy prostokątnej i pieczemy w 170 C przez 45 minut. Jeżeli pieczemy w formie tortowej to należy piec przez 60 minut.
Przed wylaniem ciasta, na dno tortownicy możemy dodatkowo ułożyć plastry gruszek w kształcie koła.



Brak komentarzy:





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz