poniedziałek, 15 września 2014

Krem z awocado z łososiem

Nie wiem za co tak uwielbiam awokado, przecież jego subtelny smak jest prawie niewyczuwalny i trudno go określić, można nawet rzec, że jest nijaki. Może za masłową i treściwą  konsystencje? Tak czy inaczej kocham awokado i od czasu do czasu lubię poeksperymentować z tymże owocem. Tym razem połączyłam go z serkiem śmietankowym Almette z dodatkiem łososia. Wyszła pyszna i całkiem syta przystawka.



Na dwie porcje:
2 dojrzałe owoce avocado
sok z 1/2 cytryny
1 serek śmietankowy Almette
2-3 łyżki gęstego jogurtu
100 g łososia wędzonego
sól, pieprz

Awocado przepołowić, usunąć pestkę, wyjąć miąższ, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać serek, jogurt i dokładnie wymieszać. Można delikatnie posolić i popieprzyć ale nie jest to koniecznie. Łososia pokroić w nieduże kawałki i dodać do kremu, lub też po przełożeniu samego kremu do pucharków, ułożyć łososia dekoracyjnie w kształcie różyczki. Podawać schłodzone jako przystawkę.



2 komentarze :