wtorek, 16 września 2014

Koktajl serowy z jagodami goji

Od jakiegoś czasu intrygowały mnie jagody goji, tyle się ostatnio mówi i pisze o ich zdrowotnych właściwościach. Prowadząc blog, a nie laboratorium niestety nie wypowiem się w tym temacie, jednakże postanowiłam zakupić suszone owoce i jakoś je przetworzyć. Jagody swym smakiem nie zachwycają, są raczej nijakie. Jednak po namoczeniu odzyskują swoją świeżość i delikatny słodkawy aromat i to właśnie ta postać zainspirowała mnie do przygotowania serowego koktajlu z jagodami goji - idealne lekkie śniadanie!



Do przygotowania 2 szklanek koktajlu potrzebujemy:
1/2 szklanka suszonych owoców goji
1 serek śmietankowy Almette
1/2 szklanki jogurtu (lub mleka)
1-2 łyżki miodu

Suszone jagody zalać gorącą wodą (ok. 1/3 szklanki), odstawić na 30 minut, następnie zmiksować blenderem na gładką masę (nie odlewać nadmiaru wody), dodać serek, jogurt i miód, dokładnie wymieszać.
Gotowe!
 

Jagody goji - jedz to co najlepsze

1 komentarz :