wtorek, 9 września 2014

Ciasto wiśniowo - bydyniowe z kremówką

To ciasto można przygotować o każdej porze roku, wystarczy wyjąć z zamrażalnika mrożone owoce lub je zakupić. Do tego budyń, galaretka, kremówka i wiśniowa pychotka gotowa!
 



Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa wiśniowa:
1 litr mrożonych wiśni
2 budynie śmietankowe
2 galaretki wiśniowe
ok. 3 łyżki cukru

Masa kremowa:
0,5 litra kremówki
1 galaretka wiśniowa

 Wierzch: ciastka petitki, biała czekolada

Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie. Piec przez 20 minut w 170 s.

Wiśnie zagotować w 1/2 szklance wody. Gdy będą już ugotowane należy je zmiksować blenderem. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody. Do gotującej masy dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać cukier do smaku i odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wiśniową wylać na biszkopt.
Kremówkę ubić i dodać do niej letnią galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wylać na masę wiśniową na wierzchu wyłożyć petitki i polać je rozpuszczoną białą czekoladą
 

8 komentarzy :

  1. Co za przepyszne ciasto ,kusi ,kusi .Wygląda tak wspaniale że chciałoby się zajadać już od samego rana.
    Budyń z kremówką ,niebo dla podniebienia.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety już się skończył ;-))) pozdrawiam.

      Usuń
  3. W którym momencie dodać żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, żelatyna w składzie produktów znalazła się przypadkowo (już ją usunęłam z przepisu0 tak więc nie dodajemy jej, galaretki i budynie wystarczająco zagęszcza masę. Smacznie pozdrawiam i dziękuję za pytanie.

      Usuń