piątek, 29 sierpnia 2014

Wegetariańskie szaszłyki z kabaczka i pieczarek

Zalegające w lodówce od kilku dni pieczarki, aż się prosiły aby w końcu  coś z nimi zrobić, coś nie znaczy byle co.  Spojrzałam na kabaczka i przypomniałam sobie jego wspaniały grillowy smak, postanowiła przygotować szaszłyki z kabaczka i pieczarek, z niewielkim dodatkiem cebuli. Połączenie składników okazało się trafne, chociaż bałam się, że zanim pieczarki się  ugrilują, to kabaczek się rozmięknie i rozpadnie, ale nic takiego się nie stało. Szaszłyki były przepyszne.
 

Na 5 szaszłyków:
 
0,5 kg pieczarek
1 młody kabaczek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
przyprawa do grilla
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
 
Pieczarki w zależności od ich wielkości pokroić w plasterki lub cząstki, ale nie grubsze niż 2 cm. Następnie posolić je, popieprzyć i odstawić.
 
Zmiażdżyć czosnek i dodać go do oliwy wraz z przyprawą do grilla.
 
Kabaczka pokroić w cząstki nie grubsze niż 2 cm, posolić obficie i odstawić na pół godziny, następnie usunąć wytworzoną wodę, można osuszyć papierowym ręcznikiem. Osuszone cząstki kabaczka wymieszać w przygotowanej oliwie i marynować przez ok. 20-30 minut.
 
Cebulę pokroić w płatki.
 
Gotowe produkty nakładać na patki naprzemiennie i grillować na niezbyt dużym ogniu ze wszystkich stron. Najlepiej sprawdza się tu grill elektryczny.
 
 

2 komentarze :

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Ale u Ciebie truskawkowo i zdrowo... super. Pozdrawiam!

      Usuń