niedziela, 31 sierpnia 2014

Figa z makiem

Zobaczyć figę z makiem w charakterystycznym splocie dłoni...... niekoniecznie bym chciała. Zjeść figę z makiem.... owszem bardzo chętnie. Moja gorąca figa prosto z piekarnika z makową bezą, bakaliowym środkiem, polana miodem .... bajka!!!
 
 


 
Do przygotowania 2 porcji:
2 figi
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki maku
1/2 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
miód do polania
 
Piekarnik nagrzać do 160 stopni
Figi rozciąć na 8 części ale nie do końca, owoc musi być całością, włożyć do piekarnika na 7-8 minut.
W tym czasie ubić białko na sztywno wraz cukrem i makiem.
Figę wyjąć z piekarnika, a temperaturę piekarnika obniżyć do 100 stopni.  Owoce rozłożyć a w środek włożyć bakalie na to ułożyć bezę makową i wstawić do piekarnika na ok 20 minut, uważając aby beza się nie przypaliła, ma się tylko podsuszyć. Gotowy deser polać miodem.
 

2 komentarze :

  1. Mmm, boski ten deser :) Będę musiała zrobić coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń