czwartek, 26 czerwca 2014

Sałatka ze strączków goroszku cukrowego i kalarepy

Tej wiosny odkryłam jak pyszne są młode strączki groszku cukrowego, takie których groszki są jeszcze bardzo malutkie. Strączki są słodkie, chrupiące i jędrne a sałatka z nich z odpowiednim dresingiem to czysta wiosenna poezja.





Na jedną porcje:
ok. 100 g młodych strączków groszku cukrowego
1 mała kalarepa 
1 saszetka „Kujawski ze smakiem” BAZYLIA
natka pietruszki
sól

Końcówki strączków obciąć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować dokładnie 2 minuty. Strączki powinny być jędrne i nie rozgotowane, tylko lekko sparzone. Następnie strączki przekroić na połówki, chociaż można też podać w całości. 

Kalarepę obrać, przepołowić i ugotować w osolonej wodzie all dente. Następnie wystudzić i pokroić w kostkę, dodać do strączków groszku, wraz z posiekaną natką pietruszki, polać "Kujawskim z smakiem", dokładnie wymieszać i wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki.   





4 komentarze :