poniedziałek, 26 maja 2014

Spaghetti deserowe z borówkami

Makaron z galaretki? Czemu nie! Pod postacią pysznego deseru zachwyci kształtem i smakiem. Można go przygotować z wielokolorowych galaretek i uzyskać ferie barw na talerzu. 





Na przygotowanie 2 porcji potrzebujemy:
1 galaretka Winiary o smaku jagodowym
1 szklanka borówek (lub jagód)

1 szklanka śmietanki 36%
150 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
listki mięty
dodatkowo ok. 30 słomek bez kolanka, strzykawka.

1. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i dokładnie mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Gdy galaretka  będzie już letnia można dodać 1 łyżkę mleka lub śmietany 30% aby galaretka nie była zbytnio przeźroczysta. Do szklanki wlewamy ok 2 cm galaretki i wkładamy słomki związane nitką lub gumą, tak aby stały na baczność. Szklankę wkładamy do lodówki. Pozostałą galaretkę pozostawiamy w temperaturze pokojowej, tak aby nie stężała.




2. Gdy galaretka w lodówce ze słomkami jest już stężona, to do strzykawki nabieramy pozostała płynną galaretkę i wstrzykujemy ją do słomek. Gdyby galaretka zaczęła tężeć to możemy ją nieco podgrzać, ale nie możemy wstrzykiwać ciepłej, gdyż rozpuści się dno z galaretki w szklance i wstrzykiwana galaretka wypłynie. Gotowe napełnione galaretką słomki wkładamy do lodówki.

3. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i serek mascarpone. Masę wykładamy na talerzyk na to wysypujemy borówki.

4. Na płaskie naczynie nieco dłuższe od słomek wylewamy gorącą wodę. Słomki pojedynczo zanurzamy w gorącej wodzie na dosłownie 1 sekundę (nie dłużej) i wyciskamy makaron z galaretek na przygotowany już krem z borówkami. Dekorujemy listkami mięty.

Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

4 komentarze :